tepimast

Valinnan vapaus sotessa

Nyt kun on tullut ihan julki sellasia alueita,  jossa yksityinen onkin ostanut koko terveys palvelun,  niin mitenkä siellä on tuo valinnan vapaus .

Eihän se valinan vapaus ole enää toimivaa,  kun paikalla onkin vain yksi yksityinen laitos, jos olisi valinnan vapaus siellä pitää olla molempien puoli mukana .

Niin yksityinen kun myös julkinen muutoin valinnan vapautta ei saavuteta, vai onko se myös tarkoitus ja noin saada yksityiselle potilaita .

Silloin on lopetettava vapaan valinnan käyttö,  koska sellasta ei tule kahdellakkaan yksityisellä toimijalla siitä vois Rouvat kertoa ihan omin sanoin   .

Julki tulleista yhden terveys alan toimijan alueista onkohan mennyt joku pieleen . seommoro tepivaari Kirjoitti Teuvo Mast  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Valinnanvapaus voi tosiaan jäädä pienillä paikkakunnilla toteutumatta.

Ehdotettun malli on valitettavasti ongelmallinen myös siinä tapauksessa, että valinnanvapaus toteutuu täysimääräisesti. Jos pienellä paikkakunnalla on vaikkapa kolme toimijaa, niiden asiakasmäärät jäävät pieniksi nykyiseen terveyskeskukseen verrattuna, ja tämä tietenkin tarkoittaa päivystysten vähentymistä, erikoishenkilökunnan ja palveluvalikoiman vähentymistä, ja hyvällä todennäköisyydellä myös pidempiä jonotusaikoja (sillä suuri yksikkö tasaa jonot tehokkaammin).

Ehdotetun kaltainen valinnanvapaus saattaa toimia suurimmissa kaupungeissa, mutta pienille paikkakunnille se tuonee enemmän ongelmia kuin ratkaisuja. Pienillä paikkakunnilla palveluiden keskittäminen yhdelle toimijalle periteiseen tapaan olisi ehkä järkevämpi ratkaisu. Tämä ei välttmättä estä yksityisten ja muiden kuntien palveluiden käyttämistä tilanteissa, joissa ne toimivat paremmin. Mutta pääosa asiakkaista olisi siis järkevä ohjata yhteen pisteeseen, jotta edes nykyiset palvelut säilyisivät.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Valinnan vapaus ei tule toimiin pikku paikkakunnilla mitenkään varsinkin kun kaikki palvelu on ostettu yksityiselle puolelle . terv tepivaari

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tulin juuri "aivopesupalaverista" jossa käytiin läpi tilannetta kotikunnassani. Yksityiskohdat oli leimattu luottamuksellisiksi joten en voi niistä kertoa, mutta yleisellä tasolla esimerkiksi vanhushoivaan jäisi vain yksi henkilön tilanteen mukainen vaihtoehto.

Toiseen vaihtoehtoon pitää vaihtaa paikkakuntaa.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Ehkä terveyspalveluissakin tilanne on tulevaisuudessa se, että vanha terveyskeskus kuihtuu mitättömäksi. Ja jos joku haluaa vaihtoehtoisia tai suuremman yksikön palveluita, tevetuloa suuren kaupungin terveyskeskuksen tai yksityisklinikan asiakkaaksi. Homman juoni olisi näin tosiasiassa pikkukuntien palveuiden alasajo ja ihmisten ohjaaminen palveluiden perässä kaupunkeihin. Ehkä saat palvelut sadan kilometrin päästä, ehkä muutat tämän jäälkeen perässä itsekin.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Et ole asiasta perillä:

Huolimatta siitä, että sinulle tarjotaan jonkun yksikön osoitteen mukaista terveyspalvelua, menet muutamaan sen vain pienellä ilmoituksella ja allekirjoituksella, mistä terveyskeskuksesta palvelun haluat. Ja se on siinä.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Heikki kun ei ole kun yksi palvelun tarjoaja niin mistä valitset, niin se vaan on ei ole valinnan vapautta
Yhdestä kun ei voi valita kun se yksi .
Meillä Tampereella asia toimii mutta mutta ei enää tuolla maankorvessa ettei se siinä vaan ole .terv tepivaari

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Julkisen hinnalla - mitä tässä on oikeasti valittamista ?

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Ei ole kyse hinnoista vaan valinnan vapaudesta mitenkä voi valita yhdestä siinä on kyllä aika temppu mitenkäs sen tekee .
Ei yhdestä valita vapaasti vaan sinne on mentävä kun muita ei ole jaolla terv tepivaari

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen Vastaus kommenttiin #8

Eli, pitäisikö Tampereen Muotialaankin järjestää joku terveyskeskus, että Tepi voisi toteuttaa valinnanvapauttaan kuten jossakin pienessä kunnassa ? Anteeksi- puuta heinää koko juttu.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST Vastaus kommenttiin #10

Ei ole muotialasta kyse, mulla on julkinen puoli aika lähellä, jotenka se siitä .
Mutta Suomessa on paikkakuntia jossa on yksityinen ostanut koko terveys palvelun elikkä niissä on vain yksi palvelun tarjoaja .
Missä niissä kunnissaon vapaa valinta .
Eikä tämä ole mistään puuta heinää vaan totuus valinnan vapaudesta useassa kunnassa Suomessa .
Mulla on hatanpää tuossa lähin enkä muuta itse tarvitse terv tepivaari

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Meillä Vihdissäkin terveysasema toimii, jopa hyvin. Kävin tänään lähetteellä erikoishoidossa Husissa Helsingissä. Matkaa vain 40 km. Toki meillä olisi ollut valittavissa "hyötyhyönteinen" Nummelassa, mutta minua vierastaa kovin maksaa ulkomaaomisteiselle firmalle.

Kokemuksena meillä Uusimaalaisilla on "luonnollisen monopolin" luovuttaminen ulkomaalaisiin käsiin. Joku vuosi sitten Katainen myi Carunan (sähkönsiirtoyhtiö )
sijoittajille ja siitä lähtien sähkönsiirtohinnat ovat nousseet 15-20 % vuosittain, ja jatkavat kuulemma vain samaa tahtia.

Jos Sote avataan sijoittajille, ne tulevat kilpailemaan kunnalliset tai maakunnalliset toimijat ulos muutamassa vuodessa ja sen jälkeen hinnat nousevat lujaa tahtia, ja veronmaksajat saavat rahoittaa veroparatiisien voittoja.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Koko valinnanvapaus on pelkkää sumutusta. Kuka osaa 6 kk etukäteen valita, kun ei voi tietää mikä vaiva sattuu iskemään?

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Noinhan se oikeasti on, ja jos sen tiedät mikä tauti iskee mihin silloin tarvitsee sitä lääkäriä terv tepivaari

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Ihan silkkaa itsekkyyttäni olisin kovin tyytyväinen jos samaan hintaan saisin valita menenkö vaivani kanssa kuntani terveyskeskukseen tai saman matkan päässä kaupungissa olevaan Mehiläisen lääkäriasemalla. Tätä perustelen omien ja naapureiden kokemuksilla hoidon laadusta. Errityisen räikeä on ero hammaslääkäriplavelujen kohdalla. Omalla kohdallani sattuu olemaan näin, toki varmasti löytyy myös päinvastaisia tilanteita.

Tätä selittelyä tai vaadetta että jokaisella peräkylällä olisi vaihtoehtoja tarjolla pidän turhana pulinana, ihan samoin kun että olisi poliisi ja palokunta nurkan takana.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Niillä syrjäkulmiilla ei toteudu valinnanvpaus mitenkään kun ne on vain yhden toimijan mandaattia .
Mitä taas tulee hammashoitoon mulla on vapaa valinta mutta kylläkin siinä on se että itse maksan aina kaikki kulutkin terv tepivaari

Toimituksen poiminnat